Programma Agnes Kruiden seizoen 2022Open op woensdag en zaterdag 9 april tot en met zaterdag 3 oktober. Op woensdag 13-16 uur zaterdag van 10 tot 16 uur. Ook open op afspraak.Zaterdag 2 april

kruidenles: Creëer je eigen eetbare bloemen- en kruidentuin

Van 13.00-16.00 uur.

Gooi je bestaande tuin helemaal om, of maak een hoekje vrij voor je eigen eetbare bloementuin. Kruiden en bloemen zijn mooi, geurig, smakelijk en je hebt er het hele seizoen plezier van. Deze kruidenles door Agnes Looman geeft je basisbeginselen en handvatten om je tuin op te bouwen tot een kruidig geheel, of opnieuw in te richten zonder die helemaal op de schop te hoeven nemen. Met theorie en praktijk o.a. topstekken maken en diverse kruiden zaaien, ben je gelijk op weg.
Maximum deelnemers 8.
Je krijgt al het lesmateriaal met plantenschema's en tips erbij. Pen en papier zijn handig.
Kosten € 40,-. Meer info of inschrijven mail Agnes: info@agneskruiden.nl of bel: 0647608868mail.

Zaterdag 9 april

Verkoop van biologische kruidenplanten en zaden

Van 10.00-16.00 uur.

Kom voor (kruiden) plantgoed, zaaigoed en natuurlijk al het advies dat je nodig hebt om dit nieuwe seizoen goed te starten. Biologisch gekweekt, dus sterke planten zonder chemische bestanddelen en bestrijdingsmiddelen. Zoals rode zonnehoed, bergamotplant (monarda), salie, dropplant, tijm, bieslook, munt, hysop, lavendel, pimpernel, longkruid, wijnruit, duizendblad, sint janskruid, verfwede, apothekersroos en klein fruit zoals Zwarte en Rode bes, Kruisbes, aardbei, zaden van bloemen en kruiden. Voor de grondverbetering zijn er zakken Bio Kultura tuinaarde van 40 liter verkrijgbaar. Met gratis advies. Ook thee en koffie met vers gebak verkrijgbaar die u rustig kunt opdrinken in een van de vele zitjes op de tuin.

Zaterdag 30 april

Kruidenles "Fit met voorjaarskruiden"

Van 13.00-15.30 uur.

De eerste kruiden in het voorjaar zijn net opgekomen en hebben veel kracht. Ze helpen je bij de voorjaarsreiniging. In deze kruidenles leer je die kruiden kennen, pluk je ze handenvol in de kruidentuin en maak je een eigen lente-thee-melange voor reiniging en weerstandverhoging. Daar heb je de hele zomer baat bij. En je maakt een geurige voorjaarscréme. Je krijgt al het lesmateriaal mee naar huis.
Kosten € 40,-. Meer info of boekinginfo@agneskruiden.nl of bel: 0647608868mail.

Zaterdag 7 mei

Kinderactiviteit zeepjes maken voor moederdag

Tuin open tussen 10.00-16.00 uur

Kinderactiviteit tussen 13 en 15.30 uur. Kruidige, geurige, kleurige zeepjes gieten in een vorm van je keuze. Let op: Na het maken, moeten de zeepjes nog een half uur in de vorm blijven voor ze klaar zijn.
Kosten zijn € 3,00. Opgeven kan, maar hoeft niet. Begeleiding Madelon.

Zaterdag 14 mei

Themadag "Lente in de tuinen"

Van 13.00-15.30 uur.

Groei en Bloei afdeling De Bilt is weer aanwezig met tijdschriften, informatie en een korte workshop 'zaadballen maken' In een boekenkraam vind je tweede gebruik tuinboeken en kookboeken naar keuze Om 14.00 uur start de rondleiding door de Kruidentuin "de kracht van voorjaarskruiden" door Agnes of Ellen Brandligt.


Zaterdag 21 mei

Bonbons maken met kruiden Margo van Bonbon Margo

Van 10.00 tot 12.30 uur.

De workshop begint met het verzamelen van kruiden en eetbare bloemen onder begeleiding van Agnes. Vervolgens gaat u met Margo, de befaamde bonbonmaker uit De Bilt hiermee aan de slag bij het maken van overheerlijke bonbons en chocolaatjes. We maken een chocoladebakje, een ganache waarin een kruid wordt meegetrokken, een chocoladedip met nootjes, vijgjes en Citrus schilletjes en rollen energieballetjes van een kokosmengsel. Het resultaat neem je ingepakt mee naar huis!
Kosten € 40 alles inbegrepen. Opgeven via info@agneskruiden.nl of bel: 0647608868mail.

Zaterdag 28 mei

kruidenles - zelf kruidenremedies maken

Van 13.00-15.30 uur.

Er zijn veel kruidenrecepten die snel werken en die je zelf kunt maken. In deze praktische les leer je de kruiden kennen, oogsten en maak je een tinctuur (een kruid op alcohol), een maceraat (kruid op olie) en een kruidenzalf.
Kosten € 40,-. Je gaat met veel informatie en 3 producten mee naar huis. Ook krijg je een reader mee. Pen en papier is handig.
Meer info of boekinginfo@agneskruiden.nl of bel: 0647608868mail.

Zaterdag 4 juni

Ecologische open dag Velt. Bloemenpluktuin gaat vandaag open!

Van 10.00-16.00 uur.

Stel je eigen bos bloemen samen zoals jij dat mooi vindt. Vanaf € 6 per bos. Je kunt ook een bloemenpluk-10 rittenkaart kopen, die 2 seizoenen geldig is. Verkrijgbaar in de kruidenkraam.

14.00 uur: Rondleiding door de ecologische kruidenbedden "Biodiversiteit in de kruidentuin" door Agnes Looman

Agnes Kruidentuin doet mee met de open dagen van Velt met een rondleiding. Velt is dé vereniging voor wie milieuvriendelijk aan de slag wil in tuin of keuken. Kijk voor hun activiteiten op www.Velt.nu. Velt maakt zich sterk voor gifvrij tuinieren en dieren houden. Bij Velt leer je hoe je op een ecologische manier lekkere groenten kweekt, je ontdekt er ook alles over prachtige eco-tuinen, over milieuvriendelijk kippen houden en over heerlijke gerechten vol vers geoogste seizoengroenten. Er zijn informatieve boeken te koop (met korting als u ter plekke lid wordt van Velt) o.a. over fermenteren, ecologisch koken, enz

Zaterdag 11 juni

Schaakmiddag in de kruidentuin.

Start 13.00 uur

Niveau is onbelangrijk, plezier staat voorop. Het is geen competitie, maar een gelegenheid om weer eens een potje te schaken. Bij regenweer zitten we onder de partytent. Als het leuk is doen we het later dit seizoen op 6 augustus nog een keer.
Je hoeft je niet van tevoren op te geven, maar het mag wel via info@agneskruiden.nl.

Zaterdag 18 juni

Themadag "zomer met kruid en kunst"

Met een expositie in de tuin rondom de kruiden en de kunst. De invulling van deze zomerse themadag is nog in ontwikkeling. Wordt vervolgd.


Zaterdag 2 juli

15.30 uur

CONCERT IN HET GROEN

<

In Agnes Kruidentuin Dorpstraat 264, Maartensdijk

Met

Aukelien Kleinpenning saxofoon & Mervyn Groot slagwerk.

Programma:

B. Bartók - Roemeense Dansen
M. de Falla - Nana
D. Shostakovich - Drehorgelwalzer I&III
D. Milhaud - Scaramouche
G. Gershwin - Summertime

Kaarten € 15,00 inclusief 1 consumptie. Vooraf reserveren en betalen via info@agneskruiden.nl. Of koop vooraf uw kaart(en) op de tuin.


Kijk nog even naar een paar foto's in Foto's van de tuinZaterdag 16 juli

Kruidenles "Een kruidenthee samenstellen"

Van 13.00-15.30 uur

Agnes neemt je mee de tuin in en geeft je antwoord op veel vragen: welke kruiden zijn geschikt voor thee, waar moet je op letten bij het samenstellen van een lekkere en evenwichtige thee, hoe oogst je een kruid en op welk deel van de dag. Ook de medicinale werking van bepaalde theekruiden komt aan de orde.
Door middel van een theeproeverij leer je de geur en smaak van de theekruiden kennen.
Tot slot stel je je eigen biologische theemixen samen met kruiden uit de tuin.
Kosten: € 40,-, inclusief alle info overzichtelijk weergegeven in een reader.
Meer info of boeking info@agneskruiden.nl of bel Agnes 0647608868.

Zaterdag 23 juli

Rondleiding met korte workshop

Van 14.00-15.00 uur

Over de eetbare bloemen en kruiden die in bloei staan en wat je ermee kunt doen. De kruidenvrouw leidt je door de kruidentuin en wijst je de kruiden en bloemen die ertoe doen. Je mag zelf proeven en plukken van de bloemen en kruiden. Pen en papier kunnen van pas komen.
kosten € 3,00 ter plaatse te voldoen.
Meld je aan via info@agneskruiden.nl. info@agneskruiden.nl.

Zaterdag 6 augustus

Schaken in het groen. Schaakmiddag in de kruidentuin.

start 13.00 uur

Kom gezellig schaken in de kruidentuin. Niveau is onbelangrijk, plezier staat voorop. Het is geen competitie, maar een gelegenheid om weer eens een potje te schaken. Bij regenweer zitten we onder de partytent. Geef je op via info@agneskruiden.nl.

Zaterdag 13 augustus

Kinderactiviteiten dag met workshops en speurtocht

Van 11.00-14.00 uur

Programma van de dag voor alle leeftijden. Net als vorig jaar zijn er allerlei dieren in de kruidentuin verstopt die de kinderen gaan opsporen. Daarna kunnen de kinderen in korte workshops hun creativiteit kwijt. Alles in het teken van dieren en planten.
Kosten € 3,00 per kind.
Opgeven is niet noodzakelijk maar wel fijn. Tel 0647608868 of per email info@agneskruiden.nl. Graag de leeftijd van kind(eren) erbij vermelden. Aanmelden bij de kruidenkraam.

Zaterdag 27 augustus

kruidenles - kruidenremedies maken

Van 13.00-15.30 uur

Er zijn veel kruidenrecepten die snel werken en die je zelf kunt maken. In deze kruidenles leer je de kruiden kennen, oogsten en maak je 3 producten: een zalf, een tinctuur en een maceraat.
Kosten € 40,-.
Je krijgt de informatie en je producten mee naar huis. Pen en papier zijn handig.
Meer info of boeking info@agneskruiden.nl of bel Agnes 0647608868.

Zaterdag 10 september

Themadag "Herfst" met pompoen en bijpassende kruiden in de hoofdrol

Vanaf 10.00 uur

14.00 uur: Rondleiding in de kruidentuin met als thema "keukenkruiden, pompoenen en meer".
De pluktuin staat nog vol geurige en kleurige bloemen om uw eigen bos bloemen samen te stellen en zelf te plukken.
Theetuin open met verse kruidenthee en kruidige pompoentaart van eigen keuken. Pompoen-kruiden-hapjes enz.
Verkoop van kruidenplanten, eenjarige bloemen en zaaigoed in de kruidentuin.
Programma van de dag wordt later uitgebreid (ook via de nieuwsbrief)

Zaterdag 1 oktober

Agnes Kruidentuin laatste verkoopdag seizoen 2022

Met koffie/ thee en appeltaart van eigen goudrenetten en omdat het de laatste dag is ook soep en lekkere hapjes. En natuurlijk alle kruidenproducten.


Zaterdag 8 oktober

Najaar-Plantenbeurs op Eyckendal

Van 10.00 tot 12.00 uur

Het aanbod bestaat uit planten, zaden, bollen, knollen, stekken, boeken, potten en meer. Adres Hofstede Eycken-dal Soestdijk Jachthuislaan 68 Soest


Zaterdag 9 oktober

Brinker Herfstmarkt Zeist

Van 12.00 tot 17.00 uur

Adres: Kroostweg 7 3704 EA, Zeist Marktje op de boerderij in het kader van de Week van de Duurzaamheid. Met diverse activiteiten, kramen met duurzame waar, relaxen op het terras en genieten van lekkere (bio) hapjes met livemuziek op de achtergrond.


Zaterdag 15 oktober

Dagworkshop Lepelsnijden, door Carolina Smoorenburg in Agnes Kruidentuin

Van 12.00 tot 17.00 uur

Ervaar zelf hoe mooi het is om iets met je handen te maken! Op 15 oktober organiseert Carolina weer een dag-workshop Lepelsnijden, nu bij ons.
Op het programma staat alles wat je moet weten om van een vers hout een mooie, bruikbare lepel te maken. Onderwerpen die zij behandelt zijn:
Het hout: waar in de boom groeit je lepel?
Welke soorten gebruik je?
Veilig en efficiënt werken met bijl, mes en lepelmes.
Aan de slag met je eigen lepel(s) maken.
Daarnaast is er ruimte voor al je vragen!
Uiteraard ga je naar huis met een zelfgemaakte eetlepel, de kennis om er nog meer te maken én misschien wel een heel fijne, ontspannende nieuwe hobby. Ook is er de mogelijkheid om je eigen setje gereedschap aan te schaffen.
De workshop is verzorgd met koffie, thee en een maaltijdsoep rond lunchtijd.
Inschrijven kan via Agnes of direct via de website van Carolina www.slojd.nl
Kosten van de workshop € 85,00 inclusief voor de hele dag.
KIJK EVEN NAAR DE VOLGENDE FILMPJES:
filmpje "eetbare bloemen 1"
filmpje "eetbare bloemen 2"
Copyright Agnes Kruiden 2022